باغ تنها مجموعهای از درختان و گیاهان نیست، بلکه اگر به درستی طراحی شود میتواند به سبک زندگی صاحبانش جهت دهد و آنها را به نهایت ارتباط با طبیعت برساند. باغ علاوه بر جنبه تزیین و زیبایی شناختی، این امکان را دارد که همه یا بخش زیادی از غذای کاربرانش را تامین کرده و حتی به زیستگاهی برای گونه های مختلف جانداران تبدیل گردد. حال اگر این فضای سرشار از حیات در ادغام با محیط زندگی انسانها قرار گیرد، به مجموعه ای ایده آل برای یک زندگی آرام و سالم تبدیل خواهد شد.
از طرف دیگر ویلاها یکی از معدود کاربری هایی هستند که به طور خاص بر قرارگیری در محیطی طبیعی تاکید داشته و همواره محلی برای استراحت و گذران تعطیلات تلقی میشوند. در کنار اقامتهای کوتاه مدت، برای کسانی که از زندگی پر هیاهوی شهری گریزانند نیز ویلاها و خانه های طراحی شده در خارج از شهر و در بستر طبیعت، مناسبترین انتخاب محسوب میشوند. بنابراین طبیعی است که در نهایت طراحی ویلا باغ را به عنوان اشتراکی از هر آنچه که از زندگی در محیطی طبیعی انتظار داریم، به عنوان راهکار و الگویی موفق بشناسیم.
با این مقدمه و در ادامه، نمونه ای از جدیدترین ویلا باغ های طراحی شده در نقاط مختلف دنیا را مورد بررسی قرار خواهیم داد تا بتوانیم به خوانشی از رویکردهای کاربردی معماران مختلف در ادغام این دو کاربری طبیعت محور دست پیدا کنیم.
پیشنهاد میشود برای کسب اطلاعات بیشتر درباره طراحی و ساخت شهرک ویلایی روی لینک کلیک نمایید.
سایت ویلا باغ Anna در منطقه چانگ پینگ در 30 کیلومتری شمال پکن قرار دارد که در مقایسه با این شهر بینالمللی و شلوغ از فضایی آرام و طبیعی برخوردار است. این ویلا در واقع یک پروژه بازسازی بود که توسط استودیو معماری KiKi ARCHi و در مدت زمان 15 ماه تکمیل شد.
وجود کوههای بلند و دریاچه آینه مانندی که در نزدیکی سایت ویلا واقع شدهاند، همانند مانعی طبیعی در برابر سروصدا عمل کرده و شرایط منحصر به فردی را برای این سکونتگاه به وجود آورده اند. مساحت سایت 1300 متر مربع بوده و شامل یک حیاط بزرگ و خانه ای با مساحت 200 مترمربع و به سبک اروپایی است. برای آغاز روند طراحی ویلا باغ، معماران پروژه تصمیم گرفتند تا رابطه میان خانه و هندسه زمین را که شامل وجوه مختلفی مانند رابطه بین «زمین و ساختمان»، «ظاهر معماری و محیط اطراف» و «عملکرد و تجربه زندگی» بود را مورد بازنگری قرار دهند. بنابراین برای دستیابی به حداکثر ارتباط میان طبیعت و محیط مصنوع، اختلاف ارتفاع 8 متری میان ابتدا و انتهای سایت به طور کامل مورد استفاده قرار گرفت و باغی در پایین ترین تراز ارتفاعی زمین طراحی شد که تا رسیدن به ساختمان ویلا به لحاظ بصری، سلسله مراتب ویژهای را به وجود آورده است.
در طراحی ویلا باغ Anna، با حفظ ساختار اولیه، برای انطباق بنای بازسازی شده با معماری بومی منطقه، نمای اروپایی به طور کامل برداشته و با بلوکهای هندسی ساده و آجرهای قرمز روستایی جایگزین شد. ورودی اصلی بنا در پشت دیوار آجری و مشبک پنهان شده است که با ایجاد فضایی نیمه باز بر سلسلهمراتب عرصه های مختلف و افزایش حریم خصوصی تاکید میکند.
مطلب پیشنهادی: طراحی مدرن ویلا ۲۰۲۲
در طراحی ویلا باغ Anna، چوب، شیشه و بتن به عنوان نمادهایی از محیط کوهستانی پیرامون مورد استفاده قرار گرفتهاند. همچنین به منظور جریان یافتن فضای بیرون به داخل ویلا، از سطح وسیعی از درهای کشویی شیشه ای استفاده شده که علاوه بر ورود نور و گرمای خورشید به داخل فضا، مرز میان درون و بیرون را نیز حذف کرده است.
نحوه طراحی باغ، کیفیتهای فضایی متنوعی به آن بخشیده است. فضای ورودی به صورت یک قاب با بافت جناغی طراحی شده و برگهای درخت انگور مانند یک پوسته سایه انداز این دالان را پوشانده است. در ضلع شمالی خانه نیز، حرکت چندین تراس منحنی شکل به سمت پایین، زمینهای بازی را به وجود آورده است و یک مسیر سنگی نیز حیاط جلو و عقب را به یکدیگر متصل میکند.
یکی از نقاط قوت طراحی ویلا باغ Anna، وجود فضاهای باز و خصوصی به صورتی درهم تنیده است؛ فضاهایی که به صورت مداوم درون یکدیگر جریان پیدا میکنند، با هم ادغام میشوند و در نهایت در عین حال که کاربران ویلا میتوانند از فضاهای متنوع باز استفاده کنند، حریمشان نیز حفظ میشود. معماران KiKi ARCHi از توپوگرافی و پوشش گیاهی برای نرم کردن لبههای ساختمان و تاکید بر ادغام طبیعت، معماری و فرم ارگانیک ساختمان استفاده کردهاند.
انتخاب گیاهان
انتخاب گیاهان در طراحی ویلا باغ Anna به صورت تصادفی نبوده و با دعوت یک تیم طراحی تلاش شده است تا گیاهان بر اساس تجزیه و تحلیل محیطی، بهبود خاک، فصل رویش، هزینه نگهداری و سایر جنبه های مرتبط در باغ کاشته شوند. همچنین تمام گیاهان به کار رفته در این باغ، بومی شرق آسیا (محل ساخت ویلا) هستند که این امر موجب پایداری، طول عمر و کاهش هزینه نگهداری آنها خواهد شد.
مطلب پیشنهادی: طراحی ویلای دوبلکس
ویلای Ghost Wash در امتداد دامنه تپه در سمت شمالی کوه Camelback در آریزونا واقع شده است. این سایت توسط دو مسیر رودخانهای در بیابان احاطه گردیده که آب باران را از بالای این کوه شهری به دره منتقل کرده و با قرارگیری دو ساختمان بزرگ آجری به موازات مسیرهای رودخانهای، مسیر سومی ایجاد شده است که بخشی از آب باران را به مرکز سایت هدایت میکند. حفاظت از بیابان و پایداری دو رکن و محور اصلی ایده پردازی طراحی ویلا باغ Ghost Wash هستند.
ویلای Ghost Wash از دو ساختمان آجری موازی تشکیل شده است که حیاط مرکزی خطی و طولی را در میان خود شکل میدهند. ساختمان آجری واقع در بخش شرقی سایت نقش حفاظت از فضای داخلی در برابر تابش شدید خورشید را به عهده داشته و فضاهای خدماتی نظیر گاراژ، آشپزخانه، اتاق کار و ناهارخوری را در خود جای داده است. ساختمان غربی نیز از بخش داخلی در برابر تابش شدید آفتاب در هنگام غروب محافظت میکند و بخشهای خصوصی شامل نشیمن و اتاقهای خواب نیز در این ساختمان جانمایی شدهاند. نشیمن و ناهارخوری رو به مجموعهای شامل حیاط مرکزی، فضای بازی کودکان و در نهایت استخر باز میشوند.
احجام خطی تشکیل دهنده مجموعه Ghost Wash، با سقفی معلق و تخت پوشیده شدهاند که بر اساس الگوهای پایداری در طراحی ویلا باغ، بر روی آنها صفحات خورشیدی نصب شده و همچنین قابلیت جمعآوری و ذخیره آب باران و طوفان را دارند. این سقف با الهام از درختان بلند صحرا که وظیفه سایهاندازی بر کاکتوسها را به عهده دارند، طراحی گردیده است تا بتواند از بخشهای مختلف دو ساختمان در برابر باد، بارانهای طوفانی و تابش شدیدی خورشید محافظت کند.
پیشنهاد میشود برای کسب اطلاعات بیشتر درباره طراحی ویلا در دبی، روی لینک کلیک نمایید.
معماران این ویلا آن را بنایی در کویر نمی دانند، بلکه معتقدند که این ساختمان، خانه ای از جنس کویر است و به همین دلیل یکی از مهمترین چالشها در طراحی ویلا باغ Ghost Wash، انتخاب نوع گیاهان متناسب با شرایط آب وهوایی خشک منطقه بود. بر همین اساس کاکتوسها، گلهای وحشی و علفهای بومی منطقه جایگزین گیاهان رایج مورد استفاده در باغها و فضای سبز شدند. همچنین این پروژه با تمرکز بر فرآیند تولید غذا به دنبال ایجاد یک تجربه منحصر به فرد برای ساکنان خود بوده و گیاهان خوراکی متنوعی در سرتاسر سایت کاشته شدهاند. این تجربه تولید غذا در کنار اجاق پیتزا و یک فضای غذاخوری به همراه آشپزخانه های روباز در میان باغ در نهایت منجر به شکلگیری فضایی جدیدی برای ساکنان خود شده است.
معماری ویلا باغ Ghost Wash به نحوی انجام شده است که با در نظر داشتن نیازهای کارفرما و با ادغام زندگی در فضای داخلی و خارجی معماری ویلا، برای ساکنین خود امکان حضور فعال در هر دو فضا را به ارمغان آورده است.
در میان بستری پوشیده از درختان بلوط، Slot House به نحوی جانمایی شده است که در نگاه اول متوجه رویکرد معماری ویلا باغ در راستای ادغام با سایت بینظیر و چشمگیر آن خواهیم شد. در طراحی Slot House با استفاده از فرمهای ساده، رنگ و بافتهای برگرفته از طبیعت سایت، در نهایت خانهای ساخته شده که با وجود ماهیت جسورانهاش در سایتی جنگلی، به آرامی با طبیعت بکر اطرافش همراستا شده است.
پالت رنگی انتخاب شده برای فضای سبز و نما در ویلای Slot House، از مجموعه ای مینیمال با رنگهای گرم انتخاب شده تا در کنار رنگهای شفاف گلهای بومی و آبنما، بستری مناسب برای هدایت دید به سمت طبیعت اطراف فراهم آورد.
یکی از ارکان مهم در معماری ویلا باغ، حفظ همبستگی و یکپارچگی میان معماری بنا و فضای سبز و محوطه است. این موضوع در پروژه Slot House با به کارگیری اصول معماری مدرن و توجه ویژه به جنگل درختان بلوط در راستای پایداری و حفاظت از محیطزیست، در طراحی ویلای مدرن مورد توجه قرار گرفته است. همچنین این ویلا به سیستم هوشمند جمعآوری آب نزولات جوی در لایههای مختلف؛ از تراز صفر تا سقف مجهز است.
با درنظر داشتن نیازهای ساکنین، بخش اصلی ویلا شامل نشیمن، آشپزخانه و ناهارخوری به شکل فضایی باز طراحی شده است تا میزبان فعالیتهای روزمره نظیر آشپزی، معاشرت و غذا خوردن در ارتباط نزدیک با طبیعت پیرامون باشد. کیفیت این بخش از ویلا با اضافه شدن پاسیو و جکوزی که توسط درب کشویی جدا شدهاند، افزایش یافته و آن را به فضایی 24 ساعته برای کارفرما تبدیل میکند.
بخش میانی و شیشهای میان دو طبقه در معماری ویلا باغ Slot House، علاوهبر جداسازی زونهای خصوصی و عمومی، قادر است در تمام ساعت روز، دید به آسمان و طبیعت اطراف و امکان بهره مندی از نور و گرمای خورشید را فراهم آورد.
با توجه به ویژگیهای طبیعی سایت و قرارگیری آن در کوهپایهای پوشیده از درختان بلوط، بخش عمده معماری ویلا باغ Slot House با هدف تمرکز بر ویژگیهای بستر و تامین دید پانوراما به جنگل بلوط صورت گرفته است. در نیمطبقه بالایی ساختمان که به فضاهای خصوصی اختصاص یافته، باغچهای به جای تراس برای اتاق خواب مستر طراحی شده است که به کارفرما اجازه کاشت گیاهان خوراکی مناسب با اقلیم را میدهد.
در بخش محوطه نیز با هدف حفظ و نگهداری باران، گیاهانی انتخاب شدهاند که قادر به جذب مقادیر زیادی آب در خاک باشند تا در روزهای گرم و خشک سال نیز سالم و سبز بمانند. علاوه براین معماران توجه ویژهای به تنوع رنگی گیاهان در فصول مختلف داشتهاند که این امر نیز موجب شاخص بودن معماری ویلا باغ Slot House شده و هارمونی ویژهای را در ترکیب با جنگل بلوط مجاور شکل میدهد.
مطلب پیشنهادی: طراحی و ساخت ویلا
جمعبندی
زندگی پرمشغله در عصر حاضر باعث شده است تا نیاز و تمایل افراد برای جدا شدن از دنیای شهری و برقراری ارتباط با طبیعت افزایش چشمگیری پیدا کند. بسیاری از کارفرمایان مایل هستند که خانه ای دائمی یا ویلایی برای اسکان موقت در خارج شهر داشته باشند و پ آن را به بهشتی کوچک برای فاصله گرفتن از شلوغیها و استرسهای زندگی شهری تبدیل کنند.
در همین راستا باید یادآور شد که معماری ویلا باغ تنها به ایجاد یک فضای لوکس و بزرگ با محوطهای سرسبز خلاصه نمیشود، بلکه معماری مدرن در قرن 21 نیازمند توجه ویژه معماران بر اکوسیستم سایت و شناخت دقیق نقاط ضعف و قوت طبیعت محل ساختمان است تا علاوه بر پاسخگویی به نیازهای کارفرما با هر میزان بودجه و توانایی مالی، گامی در مسیر پایداری، استفاده از قابلیتهای بیانتهای طبیعت و یافتن راهحلی برای مشکلات مهمی نظیر گرمایش زمین، تغییر اقلیم و کمبود مواد غذایی بردارند.