پاسخ به نیازهای بستر؛ چه به لحاظ جغرافیایی و چه به لحاظ فرهنگی، مهمترین شاخص هایی هستند که میزان موفقیت یک پروژه را تعیین میکنند. بررسی و سنجش شرایط اقلیمی (موقعیت خورشید در طول روز، الگوهای باد و...) و همچنین بافت شهری و اجتماعی یک بنا، طراحان را به سمت الگوهایی پیش میبرد که بتوانند پاسخگوی نیازهای مختلف یک بنا و کاربرانش باشند. همچنین توجه به ویژگیهای سایت باعث میشود یک بنا در مسیر تبدیل شدن به فضایی بیزمان، مهماننواز و دلپذیر حرکت کند. اهمیت این موضوعات زمانی افزایش مییابد که پروژه در موقعیتی با شرایط اقلیمی ویژه و بافتی سنتی قرار گرفته باشد. امارات متحده عربی یک از نقاطی است که در طول سال، دمای بسیار بالایی را تجربه کرده و حتی در تابستان به 50 درجه سانتیگراد نیز میرسد. همچنین غالب بودن فرهنگ اسلامی در این منطقه، موضوع دیگری است که میبایست در روند طراحی مورد توجه قرار گرفته و از یک برنامه خاص منطقهای پیروی کند.
شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر درباره طراحی ویلا در دبی روی لینک کلیک نمایید.
برنامه خاص منطقهای به معنی یافتن راه حلهایی برای ادغام فضاهای سنتی -که از آداب و رسوم و ارزشهای منطقه نشأت می گیرد- و عناصر معماری است. فضاهایی مانند مجلس، نمازخانه و حیاط، اغلب برای پروژه های مسکونی خصوصی در امارات متحده عربی ضروری هستند که امتیازات متعددی را به کاربران ارائه میدهند، مانند برخورداری از فضاهایی برای شرکت در فعالیتهای معنوی، اجتماعی و خصوصی خانوادگی. برخی از این فضاها به کنترل تهویه خانه نیز کمک میکنند. برای مثال، حیاط یکی از فضاهای پرکاربرد در خانهها در سراسر خاورمیانه است. حیاط این امکان را ایجاد میکند تا اعضای خانواده به دور از شرایط آب وهوایی طاقت فرسای منطقه و با حفظ حریم خصوصی، از فضای باز و هوای مطلوب بهره مند شوند. موضوع دیگر در رابطه با معماری در امارات، اولویت دادن به حریم خصوصی کاربران در تمام جنبه های طراحی خانه است. تعریف عرصه و حریم یکی از بزرگترین تأثیرات را بر طراحی پروژه ها داشته و می توان آن را از طریق دیوارهای خارجی، حیاط ها و پوشش گیاهی ایجاد کرد.
باید توجه کرد که هیچ کدام از این ضوابط، محدودیتی برای معماران ایجاد نکرده و بسته به میزان خلاقیت به کار رفته در طرح و زبان معماری ویلا مورد استفاده برای به نمایش درآوردن خواسته های کارفرما، می توان به پاسخی مدرن و در عین حال پاسخگو به بستر و زمینه رسید. بر همین اساس در ادامه به بررسی نمونه هایی از طراحی ویلای مدرن در امارات خواهیم پرداخت؛ موضوعی که به خوبی می تواند بیان کننده ادغام شیوههای مدرن معماری با سنتهای بومی یک منطقه باشد.
مطلب پیشنهادی: طراحی ویلا در تورنتو
لیما؛ طراحی ویلای مدرن در امارات، استودیوی Loci Architecture + Design، 2018
بستر قرارگیری این ویلا در منطقه ای است که شرایط اقلیمی تاکید ویژه ای بر نقش حیاط و تاثیر آن بر کیفیت عملکرد معماری داشته، موجب عرصه بندی و تعیین حریم فضاها میشود و در نهایت جلوهای از معماری بومی را احیا میکند، بنابراین پارادایم حیاط سنتی عربی در لیما به عنوان مصداقی از طراحی ویلای مدرن در امارات، اصلی ترین محور ایده پردازی در این پروژه را شکل داده است.
الهام از مشربیه (پوستهای مشبک که علاوه بر کنترل نور خورشید، موجب جریان یافتن نسیم به فضای داخلی و عدم دید به درون آن میشود) در طراحی بخشی از نما، سازگاری ویلا با محیط و اقلیم را به حداکثر میزان رسانده است. فرم مستطیل شکل ساختمان که با دهانه های بزرگ و پردههای مشربیه تکمیل میشود، از فضای خیابان، در میان انبوهی از درختان حیاط دیده میشود. این حیاط علاوه بر ویژگیهای بصری، به عنوان یک میکرو اقلیم و تاثیری که بر محیط پیرامونش می گذارد بسیار دارای اهمیت است. ایجاد تکنیکهای خنک کننده غیرفعال سنتی، وجود سایه، پایین آوردن دمای محیط و ایجاد تهویه به وسیله نسیمی که از سطح آب استخر عبور میکند، از مهمترین تاثیرات این حیاط بر طراحی ویلای مدرن در امارات هستند.
علاوه بر باغی که پیرامون ویلا را احاطه کرده است، وجود یک پاسیو در میانه ساختمان در طراحی ویلای مدرن در امارات و همچنین طراحی ویلا باغ، موجب برخورداری فضاهای مرکزی از نور طبیعی شده است. فضاهای ناهارخوری و نشیمن در همکف و اتاقهای خواب در طبقه دوم، حول این پاسیو جانمایی شده و بدین ترتیب نور خورشید بدون از بین بردن حریم فضاهای داخلی، به درون خانه راه پیدا میکند. تاکید بر حریم خصوصی اعضای خانواده، به شکل ویژهای در این ویلا مورد توجه قرار گرفته است. اتاق خواب اصلی از یک دسترسی خصوصی برخوردار بوده و سرویس بهداشتی در آن، درست در پشت صفحه مشربیه از نوری فیلتر شده بر مصالح طبیعی سنگ و چوب برخوردار میشود.
مطلب پیشنهادی: طراحی و معماری ویلا
موضوع قابل توجه دیگر در طراحی ویلای مدرن در امارات، نوع مواجهه معماران با فضای اختصاص یافته به مهمانان است. سوئیت مهمان در زیرزمین واقع شده و فضایی سنتی تحت عنوان "مجلس" برای پذیرایی از مهمان و دورهمیهای خانوادگی در همین تراز در نظر گرفته شده است. مجلس فضایی است که پیرامون آن تختهای سنتی عربی چیده میشود و مردم در آن به معاشرت می پردازند. این فضا در ویلای لیما با دید به سمت باغ همراه شده است.
در طراحی ویلای مدرن در امارات تلاش شده است تا با استفاده از مصالح طبیعی مانند سنگ و چوب در معماری ویلای مدرن، بر مفهوم خانه تاکید شود. دیوارهای پوشیده شده از سنگهای طبیعی محلی به مرز خانه و باغ، و دیوارهای ساخته شده از سنگهای برش خورده بر دهانه های ساخته شده از چوب طبیعی تاکید دارند. پردههای مشربیه متشکل از آلومینیوم و بتن برنزی، حریم خصوصی را برای ساکنان فراهم کرده و از نور خورشید برای ایجاد فضاهایی گرم و پرنور استفاده میکنند.
ویلای Carpet Garden، استودیوی B+H، نمود معماری لوکس در طراحی ویلای مدرن در امارات
معماران این پروژه، ایجاد یک ویلای مدرن و لوکس که در عین حال منعکس کننده سنتها و فرهنگ گذشتگان است را مهمترین چالش در طراحی آن می دانند، بنابراین مسیر ایده پردازی در نهایت به طرحی منجر شد که تفسیری مدرن از باغ و فرشهای سنتی با ظاهری مجلل را ارائه دهد. این طرح به طور عمدی فضاهایی را ایجاد می کند که منحصر به فرد، الهام بخش و در هم بافته هستند؛ بافتی که در آن فضاهای مختلف ویلا در هماهنگی با ریتم طبیعی محیط اطراف خود عمل میکنند.
با الهام از فرشهای سنتی برای ایجاد حریم فضایی و سایه اندازی، پوسته های به کار رفته بر روی احجام مانند پرده هایی بر روی توده های حجمی حرکت کرده و حالت مشبک آنها علاوه بر عبور نور و جریان هوای تازه از خود، مانع دید به فضاهای داخلی نیز میشوند.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره طراحی و اجرای ویلای مدرن نیز میتوانید روی لینک کلیک نمایید.
باغ در طراحی ویلای مدرن در امارات از هندسهای چهارگانه پیروی میکند. کانالهای آب با عبور از میان باغچه ها، حیاط را به چهار قسمت تقسیم کرده و بنای اصلی را همانند یک کوشک سفید رنگ در میان خود جای میدهند. این باغ نه تنها فضای پیرامونی ویلا را دربرگرفته، بلکه به داخل آن نیز نفوذ کرده است. زمانی که از بالا به حجم این پروژه نگاه کنیم، مکعبی را خواهیم دید که با استفاده از یک مدول ثابت در آن فضاهای پر و خالی ایجاد شده است. قسمتهای خالی، بخشهایی هستند که فضای سبز به درون آن راه یافته، و پرده های مشبک با عبور از روی سقف، حالتی نیمه باز و محصور برای آن ایجاد میکنند.
ویلای باغ فرش به عنوان نمونه ای از طراحی ویلای مدرن در امارات، به لحاظ معنایی و فضایی، یک حرکت دائمی را میان درون و بیرون ایجاد کرده و نحوه چیدمان و سازماندهی بخشهای مختلف آن در کنار یکدیگر، یک ریتم متناوب از درونگرایی و برونگرایی را ایجاد کرده است. این بر عهده ساکنان ویلا است که حضور در باغ و در محیطی باز و فراخ انتخاب کنند یا با حضور در حیاط های میانی، به گوشه های خلوت و ساکت خانه پناه ببرند.
فرهنگ هر جامعه از طریق مظاهر مختلف آن از جمله هنر و معماری شناخته میشود. این نمود میتواند آنقدر قدرتمند باشد که به حفظ و بازتعریف سنتها و فرهنگ مردم یک منطقه منجر شده و در عین حال هماهنگ و موازی با جریانهای مدرن نیز حرکت کند.
مطلب پیشنهادی: طراحی ویلا ۲۰۲۲
در این نوشتار، طراحی ویلای مدرن در امارات از آن جهت مورد توجه قرار گرفت که این کاربری مشخصا در حوزه معماری مدرن و رویکردهای ناشی از آن قرار گرفته و در عین حال بستر تعریف شده برای آن، محدودیتهای متعددی را برای طراحان به وجود می آورد. در دو پروژه بررسی شده، حضور حیاط و به ویژه پاسیو هایی که در درون ویلاها جانمایی شدهاند، مهمترین راه حل معماران در مواجهه با شرایط سخت اقلیمی منطقه است. استفاده از این فضاهای باز ونیمه باز در طراحی ویلای مدرن در امارات نور طبیعی و کنترل شده را به فضاهای درونی وارد میکند، موجب جریان هوای تازه و تهویه در بخشهای مختلف می شود و در نهایت فضاهای جمعی باز و خصوصی را برای اعضای خانواده ایجاد میکند. به کارگیری پوسته های مشبک با الگوهای هندسی که به خصوص در معماری اسلامی بسیار مورد توجه است، روش دیگری است که معماران در روند طراحی ویلای مدرن در امارات برای افزایش کیفیت نورپردازی و ایجاد حریم از آن استفاده کرده اند.